Beoordeel deze pagina
9,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Duurzaamheidshypotheek

De afgelopen tijd is het klimaat en de opwarming van de aarde veel in het nieuws. Ook Nederland wil in 2050 CO2 neutraal zijn. Voor huiseigenaren is het daarom belangrijk om te verduurzamen en het huis te voorzien van energiebesparende maatregelen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat maar het kan ook een grote besparing op de energierekening opleveren!

Met alle stimuleringsmaatregelen, subsidies en kortingen op de hypotheekrente is het geen slecht idee om eens te kijken naar de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en te besparen.

Snel naar:


Voordelen duurzaamheidshypotheek


Nadelen duurzaamheidshypotheek


Steeds meer hypotheekaanbieders bieden daarom een zogenaamde 'verduurzaamheidshypotheek' of 'duurzaamheidshypotheek' aan waarmee u de woning kunt gaan verduurzamen. Er is veel mogelijk op het gebied van verduurzamen. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft. U kunt een afspraak maken bij de hypotheekadviseur om samen te kijken naar de verschillende duurzaamheidshypotheken en leningen. Ook kunt u met adviseur kijken of het verduurzamen van uw woning rendabel is en voor welke subsidies uw woning in aanmerking komt.

Hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden

Veel hypotheekverstrekkers moedigen het aan om uw woning energiezuiniger te maken; verduurzamen zorgt immers voor meer zekerheid dat woningbezitters hun hypotheek kunnen aflossen dankzij lastenverlaging die de maatregelen met zich meebrengen. Op het moment dat u uw huis wil verduurzamen en niet voldoende eigen geld tot uw beschikking hebt, kunt u een lening of een extra hypotheek afsluiten. Ook is er de mogelijkheid om de overwaarde van uw huis op te nemen voor de financiering van het verduurzamen van uw huis.

Duurzaamheidshypotheek


Voordelen van duurzamer wonen

Het verduurzamen van uw huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor u en uw portemonnee. Er zijn tal van redenen om uw huis te verduurzamen:

Hogere lening

Bij het afsluiten van een duurzaamheidshypotheek voor een nieuwe woning kunt u tot 106% van de woningwaarde lenen.

Lagere maandlasten

Vaak lijkt het alsof verduurzamen alleen maar een hoop geld kost. Het klopt dat de investering soms groot kan zijn, maar de kosten kunt u snel terugverdienen. De lagere energie en/of gasrekening kan u uiteindelijk veel winst opleveren.

Stijgen woningwaarde

Als uw woning een zuiniger energielabel krijgt zal de woning ook meer waard worden.

Meer comfort

Door het isoleren van de woning zal het minder tochten en is de warmte in de woning beter vast te houden. Zo heeft u dankzij vloerisolatie warmere voeten en zal het isoleren van uw muren of het vervangen van uw ramen niet alleen zorgen voor meer warmte maar ook voor minder geluidsoverlast.

Gezonder leefklimaat

Als er teveel vocht aanwezig is in uw huis door gebrekkige ventilatie neemt de kans op schimmel, huisstofmijt en bacteriën toe. Door uw woning te verduurzamen en te voorzien van goede ventilatie zal de luchtkwaliteit verbeteren.

Nadelen duurzamer wonen

Er zitten weinig nadelen aan het verduurzamen van de woning. Toch kan het zijn dat u de volgende nadelen ervaart bij het verduurzamen van de woning:

Hoge investering

Het aanschaffen en installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatieglas kan vrij kostbaar zijn.

Minder aanbieders

Ondanks het feit dat steeds meer hypotheekverstrekkers de duurzaamheidshypotheek aanbieden, is de selectie aanbieders nog vrij laag. Dit kan ervoor zorgen dat de zoektocht naar de juiste hypotheek wat lastiger wordt gemaakt.

Subsidies en regelingen

SEEH

Er zijn verschillende regelingen waarmee u uw energiebesparende maatregelen kunt financieren. Sinds september 2019 heeft de overheid bijvoorbeeld een potje beschikbaar gesteld voor huiseigenaren die twee grote energiebesparende maatregelen nemen, dit is de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

Het is mogelijk om tot wel 20% van de kosten voor verduurzaming te financieren met de subsidie. Afhankelijk van de maatregelen die u neemt is het maximale bedrag dat u terugkrijgt €10.000 of €15.000. De regeling geldt voor bestaande bouw (dus geen nieuwbouw) en vanaf een bepaald aantal vierkante meter.

ISDE

Een andere subsidieregeling is de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Met deze subsidie kunt u de aankoop van regelingen voor warmteterugwinning, zoals zonneboilers en warmtepompen, financieren. Na 2020 zal de subsidieregeling echter worden uitgebreid zodat ook isolatiemaatregelen gefinancierd kunnen worden.

Aanvragen

U vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen zijn ondernomen en al betaald zijn. De uitvoerder moet een formulier invullen waarna dit ingediend wordt bij de RVO. Het is mogelijk om tot 31 december 2020 subsidie aan te vragen maar aangezien de financiering in de vorm van een ‘potje’ is, kan het zijn dat het geld al eerder op is. Als u overweegt om uw huis te verduurzamen, is het dus belangrijk hier zo snel mogelijk mee te beginnen.

Rentekorting en duurzaamheidsleningen

Zoals hieronder beschreven zijn er verschillende mogelijkheden om duurzaamheidshypotheken af te sluiten. Daarnaast is het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk om tot 106% te lenen in plaats van 100% als u energiebesparende maatregelen neemt. Ook bieden verschillende banken rentekorting aan als uw huis energielabel A heeft.

Energiebesparende maatregelen

Dankzij een duurzaamheidshypotheek of een groen depot kunt u de woning gaan verduurzamen, maar hoe? Er zijn nu al een hoop maatregelen die u kunt nemen om uw huis een stukje energiezuiniger te maken en de lijst met mogelijkheden zal de komende jaren alleen maar langer worden. Op deze pagina vindt u de populairste maatregelen.

Bekijk hier wat u kunt besparen.

Doe de Bespaarcheck

Snel naar:


Zonnepanelen

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren. Het is misschien wel de bekendste en meest gebruikte vorm van verduurzamen. Middels zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw energierekening.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van tien panelen inclusief installatie en een omvormer voor de stroom kost gemiddeld rond de €4400. Tien panelen produceren ongeveer 2500 kWh elektriciteit per jaar. Als u de opgewekte stroom levert aan het elektriciteitsnet kunt u bovendien de btw terugvragen die u heeft betaald voor de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen. Het duurt ongeveer 7 tot 10 jaar tot de investering is terugverdiend, maar omdat zonnepanelen een levensduur van minstens 25 jaar hebben, leveren ze een hoop geld op. Met een gemiddelde energiebesparing van €600 zijn zonnepanelen naast een duurzame, ook een financieel slimme investering.

Spouwmuurisolatie

Wanneer u graag energie wil besparen kan het lonen om de spouwmuren te isoleren. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van de uw woning. Door de ruimte te vullen met schuim, piepschuimbolletjes, glas-of steenwol kunt u het huis extra isoleren. In de winter blijft de warmte zo langer binnen en in de zomer zorgt het isolatiemateriaal er juist voor dat de warmte uw huis niet binnendringt.

Hoewel de kosten per huis verschillen, kan er gesteld worden dat spouwmuurisolatie relatief goedkoop is. De kosten liggen rond de €20 per vierkante meter buitenmuur en het rendement is afhankelijk van de ligging van uw huis: bij een rijtjeshuis zult u minder besparen dan bij een vrijstaande woning. De investering zal bij een vrijstaande woning ook groter zijn, omdat u meer muren heeft. Na het plaatsen van de isolatie duurt het niet al te lang voordat de investering is terugverdiend: na ongeveer vier jaar is de besparing groter dan de gemaakte kosten.

Dakisolatie

Omdat warme lucht opstijgt, kan veel warmte via een slecht of niet geïsoleerd dak uit uw huis verdwijnen. Met het isoleren van uw dak kan u een hoop energie en geld besparen.

Zowel een plat als een schuin dak kan worden geïsoleerd. Een schuin dak kunt u van binnen of van buiten laten isoleren. Ook kan de zoldervloer geïsoleerd worden in plaats van het dak. Zo wordt de zolder in z’n geheel afgesloten van de rest van het huis, waardoor de warmte niet kan ontsnappen. Alle verschillende isolatiemethoden en de verschillende soorten materiaal zorgen dat de kostenplaatjes nogal uiteen kan lopen. Wel kan gesteld worden dat het isoleren van een plat dak en het isoleren van de buitenzijde van een schuin dak de grootste kapitaalinjectie nodig hebben. Het isoleren van de binnenzijde van een schuin dak of de zoldervloer is over het algemeen goedkoper. Wel leveren de eerste twee ingrepen de grootste besparing op, waardoor de investering in alle gevallen zeker de moeite waard is. Gemiddeld gezien duurt het ongeveer 3 tot 7 jaar voordat de isolatie zichzelf heeft terugverdiend. Dit is afhankelijk van het soort dak, het isolatiemateriaal en de kosten die bij het plaatsen van het materiaal horen.

Vloerisolatie

Met het isoleren van uw vloer slaat u twee vliegen in één klap. U bespaart op de energierekening en uw vloer zal gemiddeld ongeveer drie graden warmer zijn waardoor uw wooncomfort erop vooruit gaat. Met behulp van vloerisolatie zorgt u voor een scheiding tussen uw woon- en kruipruimte, waardoor de warmte in uw woning blijft en kou en vocht niet omhoog kunnen komen.

Vloerisolatie is het meest rendabel bij huizen uit de periode 1930 tot en met 1990. Huizen voor die tijd hebben meestal geen geschikte kruipruimte, huizen na de tijd zijn vaak al goed geïsoleerd. De kosten om vloerisolatie aan te brengen verschillen, maar gerekend kan worden op een prijs tussen de €20 en €30 per vierkante meter. Gelukkig levert een geïsoleerde vloer een hoop op. Afhankelijk van de gasprijs kan er voor honderden euro’s bespaard worden, waardoor de investering binnen een paar jaar terugverdiend is. Ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloerisolatie ook zelf plaatsen, dit levert uiteraard een nog grotere besparing op.

Isolatieglas

Dat enkel glas minder goed isoleert dan dubbel glas is bij bijna iedereen wel bekend. Het zal u dan ook niet verbazen dat isolatieglas een breder scala aan mogelijkheden heeft. Het plaatsen van bijvoorbeeld HR++ glas kan zelfs ten opzichte van dubbel glas nog een energiebesparing tussen de 10 en 20 procent opleveren. Isolatieglas is daarom in veel gevallen een interessante optie wanneer u van plan bent uw verduurzamen.

Als u erover nadenkt om de ramen (extra) te laten isoleren, moet u naast de staat van uw ramen ook naar de staat van de kozijnen kijken. Het kostenplaatje kan sterk verschillen per huis. U moet in ieder geval per vierkante meter glas ongeveer tussen de €70 en €100 rekenen. Hierbij geldt uiteraard hoe beter het glas isoleert, hoe groter de investering. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt door middel van de U-waarde, de hoeveelheid warmte die een raam per vierkante meter over tijd doorlaat, en hoe beter u uw ramen isoleert, hoe kleiner deze U-waarde is. Zo is de U-waarde van enkelzijdig glas 5.5 en bij dubbel glas rond de 3. HR++ glas heeft een U-waarde rond de 1.5. Mocht u enkele glazen vervangen door HR++ glazen, duurt het ongeveer 10 jaar voordat u de investering hebt terugverdient. Als u al dubbel glas hebt, duurt dit langer.

Warmtepomp

Steeds meer mensen verwarmen hun woning door middel van een warmtepomp. Het is een duurzaam alternatief of een aanvulling op de cv-ketel. Een warmtepomp maakt gebruik van aanwezige warmte in de lucht, bodem of grondwater om uw woning efficiënt van warmte te voorzien. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Zo heeft u de hybride pomp die werkt als aanvulling op de cv-ketel. Zodra het buiten kouder is heeft u alsnog de cv-ketel nodig die bijspringt. Met deze warmtepomp bespaart u ongeveer 50 tot 90% op uw gasverbruik. Bij een all electric warmtepomp kunt u, indien u elektrisch kookt, helemaal van uw cv-ketel af. Om het gehele huis te voorzien van warmte heeft deze warmtepomp een groot buffervat, waar u wel ruimte voor moet hebben in huis.

De kosten van een warmtepomp lopen uiteen. De systemen die warmte uit de grond halen zijn meestal duurder, omdat hiervoor diepe putten gegraven moeten worden. De kosten van deze geothermische pompen liggen meestal tussen de €10.000 en €20.000.

Bij een systeem waarvoor geen ingrijpende veranderingen nodig zijn ligt de prijs een stuk lager: tussen de €5.000 en €7.000. Met het installeren van een warmtepomp hoeft u minder of geen aardgas meer te betalen, waardoor de pomp zich in de loop van de tijd terugverdient. Vanwege de verschillende soorten pompen is een eenduidige terugverdientijd lastig in te schatten. Het zal tussen de zeven en vijftien jaar duren om de investering terug te verdienen. Er is zijn verschillende subsidies voor het installeren van een warmtepomp.

Let op! Als u erover nadenkt om een warmtepomp aan te schaffen moet uw huis vooraf goed geïsoleerd zijn. Voor de woningen die na 1995 zijn gebouwd geldt dat zij in de meeste gevallen al voldoende geïsoleerd zijn om een warmtepomp te installeren.

Warmtepomp

Zonneboilers

Een zonneboiler kunt u installeren om het water in huis te verwarmen. Het bestaat uit een aantal collectoren die op het dak worden geïnstalleerd en een opslagvat. Vaak wordt de zonneboiler aangesloten op de cv-ketel, omdat de zon niet het hele jaar voldoende warmte oplevert.

De kosten van een zonneboiler liggen tussen de €2.500 en de €5.000 afhankelijk van het aantal collectoren. Bij deze prijs zitten installatiekosten inbegrepen, het onderhoud kost afhankelijk van het type boiler rond de €20 per jaar. Doordat er middels het gebruiken van de zonneboiler gas bespaard wordt, verdient u jaarlijks tussen de €65 en €185 terug op uw investering. De terugverdientijd van een zonneboiler ligt boven de 25 jaar. Het is goed om te weten dat er middels subsidie op de boiler bespaard kan worden. Bij subsidies voor duurzaam wonen leest u meer over de mogelijkheden.

Cv-ketel

Met nieuwe technologieën als zonneboilers en warmtepompen zou u bijna vergeten dat er ook op het gebied van uw cv-ketel winst te behalen valt bij het verduurzamen van uw woning. Ook op het gebied van cv-ketels blijft de techniek innoveren. Zo is er in de nieuwste HR107-ketel een rendement van meer dan 100% mogelijk. Dit komt doordat er bij het verwarmingsproces gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de waterdamp die ontstaat bij de verbranding.

Een cv-ketel moet ongeveer eens in de 15 jaar worden aangeschaft, omdat anders door slijtage lekkages kunnen ontstaan waar gevaarlijke stoffen als koolstofmonoxide bij vrij kunnen komen. Een nieuwe cv-ketel kost tussen de €1.300 en €3.000, maar afhankelijk van uw voorgaande ketel kan dit bedrag door het verhoogde rendement binnen 5 tot 10 jaar worden terugverdiend. Bij het kopen van een nieuwe cv-ketel is ook de aanschaf van een zonneboiler het overwegen waard. Deze boiler gebruikt geen gas en is dus een milieuvriendelijker alternatief.

Bij het kopen van een nieuwe cv-ketel is ook de aanschaf van een zonneboiler het overwegen waard. Deze boiler gebruikt geen gas en is dus een milieuvriendelijker alternatief.

CV-Ketel

Kierdichting

Het dichten van kieren in uw huis is een relatief eenvoudige ingreep, die u daarom goed zonder de hulp van installateurs kunt doen. Naden en kieren bevinden zich onder andere rond kozijnen, ramen en deuren, en door op deze plekken tochtstrippen aan te brengen kan er makkelijk een hoop energie bespaard worden. Door kieren te dichten kan een gemiddelde tussenwoning snel €50 per jaar besparen, waardoor de materiaalkosten snel zijn terugverdiend. Bij het dichten van kieren is het van belang om te kijken of uw huis nog wel genoeg geventileerd wordt: de luchtverversing kan door toenemende isolatie afnemen en dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Energieneutraal wonen

Een nul-op- de-meter-woning is een woning waarbij het netto energiegebruik nul is. Dit houdt in dat de woning over het gehele jaar net zoveel of zelfs meer energie opwekt dan de woning verbruikt. Het huis is energieneutraal en de energierekening van de bewoners is nul euro. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meter-woning zijn. Dit betekent ook dat er geen aardgasaansluiting aanwezig is. Om een nul-op-de-meter-woning genoemd te mogen worden dient een woning aan verschillende eisen te voldoen:

  • De woning heeft een energieprestatiecertificaat gekregen
  • Uit het energieprestatiecertificaat moet blijken dat het energieverbruik gelijk of lager is dan de hoeveelheid energie die wordt opgewekt
  • Er moet extra energieopwekking aanwezig zijn voor gebruikers gebonden energie. De hoeveelheid verschilt afhankelijk van het type woning.

Als u van plan bent om twee of meer maatregelen te nemen om uw huis energiezuiniger te maken kunt u subsidie krijgen. Deze subsidie bedraagt maximaal €10.000. Wanneer u de woning energieneutraal maakt kunt u een bonussubsidie krijgen. Deze Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is landelijk geregeld. Dat betekent dat u de subsidie kunt combineren met gemeentelijke subsidies of een lening. Hoeveel u precies kunt krijgen aan subsidie hangt af van het type woning en de maatregelen.

Subsidies voor duurzaam wonen

Subsidies kunnen uitkomst bieden als u wilt verduurzamen maar daarvoor niet of onvoldoende eigen middelen heeft. Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen kunnen terecht bij de rijksoverheid, provincies en/of de gemeente voor verschillende subsidies.

Enkele voorbeelden van subsidies zijn:

  • Subsidie voor isolatie (ten minste 2 isolatiemaatregelen)
  • Subsidie voor duurzame energie (Waterpomp of Zonneboiler)
  • BTW teruggave op zonnepanelen

Via de energiesubsidiewijzer kunt u kijken voor welke subsidies uw woning in aanmerking komt. U kunt de verschillende subsidies combineren met elkaar en met andere financieringsmogelijkheden zoals een duurzaamheidshypotheek.

Leningen voor duurzaam wonen

Provincies en gemeente willen energiebesparende maatregelen stimuleren en bieden daarom de duurzaamheidslening aan. U kunt tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de duurzame aanpassingen aan uw huis te financieren. Via de energiesubsidiewijzer kunt u erachter komen welke duurzame leningen uw gemeente en provincie aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Naast gemeenten en provincies bieden ook banken en kredietverstrekkers een duurzaamheidslening aan. Zo bieden onder andere Rabobank, ING en ABN AMRO een duurzaamheidslening voor particulieren.

Aanbieders van de duurzaamheidshypotheek

Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van uw woning te financieren. Naast subsidies en leningen kunt u ook een hogere hypotheek afsluiten. Als u een nieuwe hypotheek afsluit bij aankoop van een nieuwe woning kunt u tot 106% van de woningwaarde lenen. Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die mogelijkheden bieden om een energiebesparende maatregel mee te financieren. Wij zetten de verschillende aanbieders voor u op een rijtje.

Snel naar:


Aanbieders

Rabo Groenhypotheek

Korting krijgen op de rente? De Rabobank heeft een hypotheek die speciaal is gericht op duurzame nieuwbouwwoningen. De Rabo Groenhypotheek is een annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode, waarbij u een korting krijgt van 0,5% op de hypotheekrente. De woning moet wel een Groenverklaring hebben en dus daarmee aan bepaalde voorwaarden voldoen. U krijgt de rentekorting tijdens de eerste rentevaste periode zolang uw groenverklaring duurt.

Voor de rentekorting heeft u een Groenverklaring nodig, welke binnen 6 maanden na de start van de bouw moet worden aangevraagd. Of het huis in aanmerking komt voor een groenverklaring kunt u bekijken op www.registergroenverklaringen.nl. De nieuwbouwwoning moet aan een aantal voorwaarden voldoen die u op de genoemde website kunt bekijken. Twee voorbeelden van voorwaarden zijn:

  • Energiezuinig. De waarde moet 0,26 EPC of lager zijn. Deze EPC waarde geeft aan hoeveel energie er nodig is in het huis. Heeft u veel energie nodig met bijvoorbeeld het verwarmen van het huis, dan gaat de EPC waarde omhoog.
  • 100% duurzaam hout. Een woning heeft bijna altijd hout nodig en om een groenverklaring te krijgen, moet het hout dat wordt gebruikt 100% duurzaam zijn, met een bijbehorend keurmerk. Dit moet door de projectontwikkelaar worden aangetoond met een duurzaam hout verklaring, waar dan een FSC, PEFC of keurhout certificering op moeten zitten.

ABN AMRO Duurzaam Wonen Hypotheek

ABN AMRO wil meehelpen aan duurzame oplossingen voor huizenbezitters. Zij bieden daarom de Duurzaam Wonen Hypotheek waar u tot 106% van de woningwaarde kunt financieren om de woning te verduurzamen. U kunt tot maximaal €25.000 meefinancieren voor de energiebesparende maatregelen. ABN AMRO heeft als doel om voor 2030 alle woningen die zij financieren een energielabel A mee te geven.

Bij ABN AMRO kunt u in tegenstelling tot de Rabobank kiezen voor een lineaire en annuïtaire hypotheekvorm. Er zijn verschillende rentevaste periodes waarvoor u kunt kiezen 5, 10 of 15 jaar. Na het afsluiten van de hypotheek heeft u bij een bestaande woning maximaal twee jaar de tijd om de duurzame maatregelen uit te voeren. Bij een nieuwbouwwoning heeft u maximaal drie jaar de tijd.

ING Duurzaam Wonen

Wanneer u een duurzaam huis koopt, kunt u bij ING in aanmerking komen voor een hogere hypotheek. De verhoging kan € 9.000, € 15.000 of € 25.000 zijn. Dit is afhankelijk van de duurzaamheidsnorm op het moment dat u de woning koopt, maar de hoofdregel is hoe duurzamer het huis, hoe hoger de hypotheek.

Voor een huis met energielabel A++ of hoger die afgegeven is voor 2015 of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) tussen de 0 en 0,6, kunt u bijvoorbeeld een duurzame hypotheek aanvragen met een verhoging van € 9.000. Als u een Nul-Op-De-Meter-woning gaat kopen kunt u € 25.000 lenen extra lenen bij een ING Hypotheek. Er zijn wel aanvullende voorwaarden verbonden aan de duurzaam wonen hypotheek. Zo moet uw inkomen minimaal €33.000 per jaar zijn.

Florius Verduurzaam hypotheek

Bij Florius kunt u een verduurzaam hypotheek afsluiten met een aantrekkelijke rente om energiebesparende aanpassingen te maken aan uw woning. U kunt tot 106% lenen van de woningwaarde. Bij een Florius Verduurzaam Hypotheek kunt u kiezen uit een annuïtaire of lineaire hypotheek. Het geld dat u leent met de verduurzaam Hypotheek wordt in een bouwdepot gezet. Als u besluit (een deel van) de Verduurzaam Hypotheek niet te gebruiken wordt het bedrag uit het bouwdepot gebruikt om uw hypotheek af te lossen.

Triodos Klimaat Plus Hypotheek

Bij Triodos bieden ze een Klimaat Plus Hypotheek aan. Deze hypotheek is ideaal voor iedereen die naar een energieneutrale woning streeft. Voor huizen die energieneutraal zijn biedt Triodos een aantrekkelijke rente. Hoe zuiniger uw huis, hoe lager uw rente.

Om kopers te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken heeft Triodos de rentetarieven van de hypotheken gekoppeld aan het energielabel van de woning.

Daarnaast kunt u met de Energiebespaarlening van Triodos noodzakelijke aanpassingen meefinancieren tot €25.000. Zo kunt u de woning nog duurzamer maken. De rente van de lening bedraagt slechts 50% van de hypotheekrente.

ASN Duurzaam Wonen

Bij ASN kunt u naast uw hypotheek ook energiebesparende maatregelen financieren dankzij ASN Duurzaam Wonen. ASN Duurzaam Wonen is een leningdeel naast uw hypotheek. U krijgt bij het afsluiten rentekorting op uw hypotheek. Het geld uit het Duurzaam Wonen bouwdepot kunt u besteden aan de verduurzaming van uw huis. U kunt bij ASN kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Het is al mogelijk om een bedrag vanaf €2.500 te lenen voor de energiebesparende maatregelen. Afhankelijk van uw inkomen, de maatregelen en de woningwaarde kunt u tot maximaal €15.000 lenen.

BLG Duurzamer Wonen

Bij BLG wonen kunt u meer lenen dan de marktwaarde van uw woning als u wil verduurzamen. U kunt tot €9000 extra lenen bovenop uw maximale hypotheek voor energiebesparende maatregelen. Indien u een huis koopt dat al energiezuinig of zelfs energieneutraal is kunt tot wel €25.000 extra lenen bovenop uw maximale hypotheek.

In beide gevallen geldt bij BLG Wonen dat uw bruto jaarinkomen minstens € 33.000 moet zijn en dat de totale hypotheek maximaal 106% van de woningwaarde mag zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is een energielabel?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een indicatief energielabel gekregen. De zuinigste huizen hebben energielabel A. De minst energiezuinige woningen kregen energielabel G. Het doel is om eigenaren bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken en om mensen aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen. Ook hebben potentiële kopers dankzij het label een indicatie van de toekomstige energierekeningen.

Wat is een groenverklaring?

Voor sommige hypotheken heeft u een groenverklaring nodig. Deze verklaring wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland. Via www.registergroenverklaringen.nl kunt u kijken of uw woning in aanmerking komt voor een groenverklaring. De eisen van de groenverklaring zijn opgesteld met oog op de doelstelling om vanaf 2021 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal op te leveren.

Wat is de Energie Prestatie Coëfficiënt?

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) drukt uit hoe zuinig uw woning is. De waarde geeft aan hoeveel energie er wordt verbruikt om het huis te verwarmen en verlichten. Hoe lager het getal, hoe zuiniger uw woning is. Voor een groenverklaring moet de waarde lager zijn dan 0,26.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?