Stap 1/3
 • Laagste rente garantie
 • 100% onafhankelijk

Besparen hypotheek berekenen

Direct berekenen hoeveel je kan besparen op jouw hypotheek. Je ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in je e-mail.


Stap 1: Jouw situatie

* Elke dag helpen wij 200+ mensen met een berekening op maat. Hoe vollediger je alles invult hoe nauwkeuriger de berekening wordt.

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,27%

Bereken je hypotheek

Direct berekenen hoeveel u kunt besparen op uw hypotheek. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

U krijgt via deze berekening antwoord op de volgende vragen:

 • Welke besparingen zijn mogelijk in mijn situatie?
 • Hoe kan ik het meeste besparen?

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Besparen op de hypotheek: 4 tips om een goedkope hypotheek af te sluiten

De kosten van een hypotheek beperken om die goedkoop af te sluiten? De hypotheekkosten van de lening hangen af van 4 belangrijke elementen. Sluit een gunstige hypotheek af door goed te letten op de:

 • Hypotheekadviseur;
 • Hypotheekvoorwaarden;
 • Hypotheekrente;
 • Mogelijkheden bij de huidige bank.

Het is wat dat betreft net zo belangrijk om de hypotheek up-to-date te houden als die in eerste instantie goed af te sluiten. Zo kan een hypotheekcheck na verloop van tijd helpen om de puntjes op de ‘i’ te zetten, of de goede voorwaarden nog verder te verbeteren.

Tip 1: vergelijk hypotheekadviseur

Een goede en goedkope hypotheek begint met het vergelijken van hypotheekadviseurs. U heeft de keuze uit 3 mogelijkheden:

 • Een hypotheekbank
  De goedkoopste optie, met helaas de minste flexibiliteit. Banken zullen niet adviseren over andere hypotheken, waardoor het lastig is om die met elkaar te vergelijken.
 • Een keten van hypotheekadviseurs
  Een duurdere optie, maar met de mogelijkheid om aangesloten banken en hypotheekverstrekkers te vergelijken. Goedkoper dan een onafhankelijke adviseur.
 • Een onafhankelijke hypotheekadviseur
  De duurste optie, maar ook met de meeste flexibiliteit. De adviseur is niet gebonden aan specifieke afspraken met hypotheekverstrekkers en kan dus helpen de voorwaarden en rentes goed te vergelijken.

Vergelijken hypotheekadviseurs


De bank is goedkoper en biedt minder keuze. Daardoor zijn de gemiddelde kosten van de hypotheekadviseur het uiteindelijk over het algemeen meer dan waard. Een tiende procent lagere hypotheekrente lijkt niet zoveel, maar leidt gemakkelijk tot duizenden euro’s voordeel over de gehele looptijd. Flexibiliteit en onafhankelijkheid binnen het advies kan op die manier eenvoudig bijdragen aan lagere kosten en betere voorwaarden.

Tip 2: vergelijk de hypotheekvoorwaarden

Het is ten tweede belangrijk om de hypotheekvoorwaarden te vergelijken, of dat in ieder geval te laten doen. Wat kost het bijvoorbeeld om de hypotheekvorm na verloop van tijd te laten wijzigen? Is er sprake van NHG en is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Let er verder op dat het mogelijk is om extra af te lossen, bij voorkeur 10 - 20 procent van de hoofdsom zonder dat er sprake is van een boete. Dat maakt het mogelijk om in een later stadium meevallers te gebruiken om de hypotheek omlaag te brengen. Extra aflossen is een belangrijke methode om de hypotheeklasten omlaag te brengen, zodat de woonlasten lager uitvallen.

Let tenslotte op de mogelijkheden tot oversluiten. Bijvoorbeeld naar een NHG-Hypotheek, zodat u daar op een later moment gebruik van kan maken. En controleer wat de mogelijkheden zijn om de hypotheek te kunnen oversluiten naar een andere bank. Dat is tijdens het afsluiten natuurlijk nog niet de verwachting of de planning, maar het is wel verstandig om er alvast rekening mee te houden.

Tip 3: vergelijk de hypotheekrente

Het is natuurlijk belangrijk om de hypotheekrente goed te vergelijken. Zoals eerder aangegeven kan een klein verschil in rente een groot verschil maken. Stel dat u bijvoorbeeld een hypotheek afsluit voor €250.000. Een renteverschil van 0,1% betekent (zonder aflossingen) een voordeel van €250. Gedurende de looptijd van 30 jaar zou dat oplopen naar €7.500 bruto voordeel. Indien u de hypotheek in 30 jaar aflost betekent dat een voordeel van circa €3.750 over de gehele looptijd, door de hypotheekrente goed te vergelijken. En lukt het om de rente 0,2% of zelfs 0,3% lager af te sluiten? De extra kosten voor een onafhankelijk hypotheekadvies verdienen zich daarmee gemakkelijk terug.

Hypotheekrentes vergelijken


De laagste rente is de meest interessante, mits de voorwaarden vergelijkbaar zijn met de andere aanbiedingen. Let daarom altijd goed op de combinatie van zowel de voorwaarden als de rente. En twijfelt u over een vaste rente of een variabele rente? Dat is iets waar een hypotheekadviseur u goed mee kan helpen.

Let op: soms verplicht de bank een vaste rente voor bijvoorbeeld een periode van 10 jaar. Die extra zekerheid voor de bank maakt het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten.

Een hypotheekadviseur kan helpen de hypotheekrentes te vergelijken, kan uitleggen over de ideale rentevaste periode en kan bijvoorbeeld vertellen over rentemiddeling en rentekortingen. Sommige banken bieden korting voor 0-op-de-meter-woningen of bij het nemen van energiebesparende maatregelen. En gebruikt u een betaalrekening bij de bank waar u de hypotheek afsluit? In een aantal gevallen levert dat direct 0,25% rentekorting op. Uitgaande van het eerdere voorbeeld bespaart u daarmee over 30 jaar zomaar €9.375.

Tip 4: besparen op de bestaande hypotheek

Heeft u al een hypotheek en wilt u daarop besparen? Er bestaan mogelijkheden tot besparen bij de eigen bank, bijvoorbeeld door de schuld-marktwaardeverhouding goed in de gaten te houden. Veel banken berekenen een risico-opslag als er geen sprake is van een NHG-hypotheek. U betaalt bijvoorbeeld een opslag als u meer leent dan 80% of 90% van de marktwaarde. Daalt de verhouding tussen de schuld en de waarde van de woning onder die percentages? Dan kunt u de opslag laten verwijderen, zodat u bij dezelfde bank een goedkopere hypotheek kunt afsluiten.

Besparen op hypotheek


Een hypotheekadviseur kan u meer vertellen over het wijzigen van de hypotheekrente, een rentecheck of de verhouding tussen de schuld en de marktwaarde van de woning. Verder kunt u zich laten voorlichten over een lagere rente bij het overlijden van uw partner en het kiezen van een nieuwe rentevaste periode. Op die manier betaalt een goed advies door een onafhankelijke hypotheekadviseur zich dubbel en dwars terug, zodat de hypotheek goedkoper uitpakt en u daar over de gehele looptijd flink op kunt besparen.

Wilt u ook weten hoeveel u kunt besparen op de hypotheek? Vul dan het formulier in en een onafhankelijke adviseur neemt binnen 24 uur contact met u op.

Bereken wat ik kan besparen

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee