Beoordeel deze pagina
9,1/10 (14)
Bedankt voor uw beoordeling

5 tips om de maximale hypotheek te verhogen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

De maximale hypotheek verhogen, om dat ene huis dat u op het oog heeft net bereikbaar te maken? Er bestaat een aantal handige tips, waarmee de hypotheek net hoger uit kan vallen. We zetten ze op een rij, zodat u zelf na kunt gaan wat er maximaal mogelijk is.

Let op: bespreek de maximale hypotheek, en zeker een verhoogde hypotheek, altijd met een hypotheekadviseur. U voorkomt op die manier financiële risico's die nu of in de toekomst kunnen opspelen.

Kijk naar de mogelijkheden van een NHG-hypotheek en houd bijvoorbeeld rekening met het effect van een overlijdensrisicoverzekering. Verder is het de moeite waard om goed te kijken naar de minimale rentevaste periode en de mogelijkheden om een verbouwing mee te financieren. Wij zetten de tips op een rij.

1. NHG-hypotheek met scherpe rente

De NHG-hypotheek is nog altijd de meest bekende en meest populaire keuze om de maximale hypotheek te verhogen. Een handige tips, waar u niet veel voor hoeft te doen. Zorg voor een hypotheek onder de NHG-grens, die tegenwoordig afhangt van de gemiddelde prijs van woningen in Nederland. Onder die grens komt u in aanmerking voor een dergelijke hypotheek. Het grote voordeel daarvan is dat het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) de hypotheek dekt. Door middel van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Krijgt u te maken met een scheiding of raakt u werkloos en kunt u de hypotheek niet meer betalen? Dankzij de garantie ontstaat er geen restschuld. Dat is prettig voor u, maar ook prettig voor de bank die het geld verstrekt.

Het risico voor de bank neemt af, waardoor u de kans heeft om een lagere rente af te spreken. Het NHG-rentetarief is over het algemeen gelijk aan het laagste rentetarief bij de bank, zonder risico-opslag. Die lagere rente zorgt er vervolgens voor dat u de kans heeft om de maximale hypotheek te verhogen. De maandlasten vallen dankzij de lagere rente lager uit, waardoor u aan de andere kant de kans heeft om meer te lenen. Een handige tip, die ervoor zorgt dat u met NHG wellicht net de woning kunt kopen die u op het oog heeft.

Let op: houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor de NHG-garantie. Het gaat om 1 procent van de hypotheek.

2. Hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering

Uiteraard bestaan er meer tips om de maximale hypotheek te verhogen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van een overlijdensrisicoverzekering. Door die te combineren met de hypotheek zijn geldverstrekkers soms bereid een hoger bedrag uit te lenen. Dat heeft opnieuw te maken met het risico dat zij lopen, op het moment dat ze u het geld verstrekken.

Indien u gebruik maakt van een overlijdensrisicoverzekering neemt het risico voor de bank af dat u de hypotheek niet meer kunt betalen. Indien u de verzekering beiden op elkaar afsluit heeft het financieel geen consequenties op het moment dat een van beiden weg zou komen te vallen. Dat schept zekerheid voor de bank. De rente kan omlaag, waardoor de kans groter is dat u een hogere maximale hypotheek kunt afsluiten.

3. Minimale rentevaste periode

Andere banken bieden u de mogelijkheid om een langere rentevaste periode te kiezen. Zij bieden u bijvoorbeeld de mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten, als u kiest voor een langere rentevaste periode. Vanaf 10 jaar rentevast is het mogelijk om dergelijke voordelen te behalen. En bij een rentevaste periode van 15 jaar of van 20 jaar is de kans nog groter dat u de kans krijgt om meer te lenen.

Banken kunnen er op die manier vanuit gaan dat u de kosten zowel nu als in de toekomst kunt betalen. Dankzij de rentevaste periode zullen de rentekosten niet zomaar hoog oplopen, wat opnieuw zorgt voor zekerheid bij de bank. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat u een iets hogere opslag betaalt. Door de rente langere tijd vast te zetten betaalt u nu iets meer dan de laagste rente die er mogelijk is. Daar staat tegenover dat u bij rentestijgingen geen last heeft van stijgende maandlasten. In plaats daarvan blijft u gewoon hetzelfde betalen, waarmee u zekerheid biedt aan de bank.

4. Verbouwing meenemen in de hypotheek

Heeft u het plan om de woning te gaan verbouwen, meteen op het moment dat u daarvan de sleutel krijgt? Het is mogelijk om (een deel van) de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Zodra u een verbouwing doet aan de woning die de kwaliteit daarvan verbetert is het mogelijk om daarvoor gebruik te maken van de hypotheek.

Wilt u een verbouwing meefinancieren? Zorg er dan voor dat u een taxatie uit laat voeren, waarbij u de taxateur vraagt om alvast rekening te houden met de verbouwing die u zal gaan doen. Banken zijn dan veelal bereid om de verbouwing mee te financieren, op basis van een hogere te verwachten waarde van de woning. Uiteraard is het van belang dat u de verbouwing daadwerkelijk realiseert, zodat u de woning de hogere waarde krijgt en u daarvoor de financiering kunt gebruiken.

5. Hypotheekadvies

En zoekt u naar meer tips om de maximale hypotheek te verhogen? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Die kan goed kijken naar uw persoonlijke situatie en aan de hand daarvan nagaan wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld door de verschillende hypotheekvormen te vergelijken en goed te letten op mogelijkheden om extra geld vrij te maken.

Bovendien kan een onafhankelijke adviseur de diverse banken vergelijken. Dat is vooral handig wanneer u werkt als zelfstandige of ZZP'er. Banken gaan daar verschillend mee om, waardoor er soms meer mogelijk is dan u zou verwachten of dan u weet van uw huisbank.

En heeft u al een hypotheek? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden tot oversluiten te bekijken. Inclusief de handige tips om de maximale hypotheek te verhogen.

Extra tip

Ook is er de mogelijkheid om uw huis duurzamer te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak te leggen. Dit kost aardig veel, maar op het eind bespaart u hier mee. Ook voor zonnepanelen is het mogelijk om een extra hypotheek af te sluiten. Hypotheek voor duurzaamheid is vandaag de dag een normale zaak en veel banken gaan hier in mee.

Samengevat

Vijf tips om de maximale hypotheek te verhogen

  • NHG-hypotheek met scherpe rente
  • Hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering
  • Minimale rentevaste periode
  • Verbouwing meenemen in de hypotheek
  • Hypotheekadvies

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?