5 tips om de maximale hypotheek te verhogen

Tips & vragen

Hoe krijg ik een hogere hypotheek, zodat mijn droomhuis haalbaar is? Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet, waarmee je net een wat hogere hypotheek kunt krijgen.

1. NHG-hypotheek met scherpe rente

De NHG-hypotheek is nog altijd de meest bekende en meest populaire keuze om de maximale hypotheek te verhogen. Het is wel belangrijk dat de hypotheek onder de NHG-grens blijft. Deze grens verandert jaarlijks en hangt af van de gemiddelde woningprijs in Nederland. In 2024 is de NHG-grens €405.000. Voor een energiebesparende woning ligt de grens 6% hoger, namelijk op €429.300.

Zolang de hypothecaire lening onder die grens blijft, kom je in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Het grote voordeel is dat het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) de hypotheek dekt.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Kun je de hypotheek niet meer betalen? Dankzij de garantie ontstaat er geen restschuld. Dat is prettig voor jou, maar ook prettig voor de bank die het geld verstrekt.

Het risico voor de bank neemt af, waardoor je de kans hebt om een lagere rente af te spreken. Het NHG-rentetarief is over het algemeen gelijk aan het laagste rentetarief bij de bank, zonder risico-opslag. Lagere rente heeft als gevolg dat de maximale hypotheek hoger kan worden, aangezien de maandlasten lager worden.

Let op: houd er rekening mee dat je kosten betaalt voor de NHG-garantie. Het gaat om 1 procent van de hypotheek.

2. Hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering

Door gebruik te maken van een overlijdensrisicoverzekeringis er minder risico voor de bank. Door die te combineren met de hypotheek zijn geldverstrekkers soms bereid een hoger bedrag uit te lenen.

Indien je gebruik maakt van een overlijdensrisicoverzekering neemt het risico dat je de hypotheek niet meer kunt betalen voor de bank af. Indien je samen met een partner een huis koopt en een overlijdensrisicoverzekering neemt voor beiden, heeft het financieel geen consequenties als één van beide inkomens door overlijden zou wegvallen. Dat schept zekerheid voor de bank. De rente kan omlaag, waardoor de kans groter is dat een hogere maximale hypotheek afgesloten kan worden.

het verhogen van de maximale hypotheek

3. Minimale rentevaste periode

Sommige banken bieden de mogelijkheid om een langere rentevaste periode te kiezen. Soms kun je een hogere hypotheek afsluiten, wanneer gekozen wordt voor een langere rentevaste periode. Vanaf 10 jaar rentevast is het mogelijk om dergelijke voordelen te behalen. En bij een rentevaste periode van 15 jaar of van 20 jaar is de kans nog groter dat je een hogere hypotheek kunt lenen.

Als je kiest voor een lange rentevaste periode is de kans groter dat je de lasten kunt blijven dragen, omdat het rentepercentage gelijk blijft. Dankzij de rentevaste periode ben je namelijk bestand tegen eventuele schommelingen in de rentepercentages. Dit zorgt ook voor meer zekerheid bij de bank.

Houd er wel rekening mee dat je bij een langere rentevaste periode wel een hogere rente betaalt dan bij een variabele rente. Door de rente langere tijd vast te zetten betaal je nu iets meer dan de laagste rente die er mogelijk is. Uiteraard ben je wel verzekerd van dezelfde rente voor een langere periode. Deze zekerheid neemt een bank mee bij het bepalen van de maximale hypotheek.

4. Verbouwing meenemen in de hypotheek

Wil je verbouwen na het kopen van een woning? Het is mogelijk om (een deel van) de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Op het moment dat de verbouwing de waarde van de woning verhoogt is het mogelijk deze mee te financieren.

Let op: Je mag maximaal 100% van de aankoopwaarde van de woning lenen. Daarom is het belangrijk dat je de verbouwing laat meenemen in het taxatierapport. Zo wordt de hogere woningwaarde vastgelegd en kun je meer lenen.

Verduurzamen woning

Ook is er de mogelijkheid om bij een verbouwing het huis te verduurzamen, waardoor extra geld lenen bij de bank mogelijk wordt (zie bouwdepot). Duurzame maatregelen zijn een grote investering, maar uiteindelijk bespaar je op de energie-, water- en/of gasrekening. De duurzame hypotheek wordt door steeds meer hypotheekverstrekkers aangeboden.

Hier geldt, net als bij het verbouwen, dat de extra vrijgekomen financiering wel daadwerkelijk besteed moet worden aan het verduurzamen van uw woning.

5. Hypotheekadvies

Meer weten over het verhogen van de maximale hypotheek? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Een deskundig adviseur weet precies wat er allemaal mogelijk is aan de hand van jouw persoonlijke situatie. Door de verschillende aanbieders en hypotheekvormen te vergelijken kun je de beste hypotheek vinden en de maximale hypotheek verhogen.

6. Samenvatting

De 5 tips om de maximale hypotheek te verhogen

 • NHG-hypotheek met scherpe rente
 • Hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering
 • Minimale rentevaste periode
 • Verbouwing (verduurzaming) meenemen in de hypotheek
 • Hypotheekadvieseur inschakelen

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee