Beoordeel deze pagina
9,3/10 (17)
Bedankt voor uw beoordeling

5 tips om de maximale hypotheek te verhogen

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Tips om uw maximale hypotheek te verhogen

De maximale hypotheek verhogen, zodat uw droomhuis bereikbaar wordt? Wij hebben enkele tips voor u op een rij gezet, waarmee de hypotheek net hoger uit kan vallen. Zo haalt u het maximale uit uw hypotheek.

Let op: bespreek de maximale hypotheek, en zeker een verhoogde hypotheek, altijd met een hypotheekadviseur. U voorkomt op die manier financiële risico's die nu of in de toekomst kunnen opspelen.

Snel naar:

 1. NHG-Hypotheek met scherpe rente
 2. Hypotheek met overlijdensrisicoverzekering
 3. Minimale rentevaste periode
 4. Verbouwing meenemen in de hypotheek
 5. Hypotheekadvies

1. NHG-hypotheek met scherpe rente

De NHG-hypotheek is nog altijd de meest bekende en meest populaire keuze om de maximale hypotheek te verhogen. Een handige tip waar u niet veel voor hoeft te doen. Wel is het belangrijk dat de hypotheek onder de NHG-grens blijft. Deze grens verandert jaarlijks en hangt af van de gemiddelde prijs van woningen in Nederland. In 2020 is de NHG-grens €310.000. Voor een energiebesparende woning ligt de grens 6% hoger, namelijk op €328.600.

Zolang de hypothecaire lening onder die grens blijft, komt u in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Het grote voordeel daarvan is dat het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) de hypotheek dekt. Krijgt u te maken met een scheiding of raakt u werkloos en kunt u de hypotheek niet meer betalen? Dankzij de garantie ontstaat er geen restschuld. Dat is prettig voor u, maar ook prettig voor de bank die het geld verstrekt.

Het risico voor de bank neemt af, waardoor u de kans heeft om een lagere rente af te spreken. Het NHG-rentetarief is over het algemeen gelijk aan het laagste rentetarief bij de bank, zonder risico-opslag. Lagere rente heeft als gevolg dat de maximale hypotheek hoger kan worden, aangezien de maandlasten lager worden.

Let op: houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor de NHG-garantie. Het gaat om 1 procent van de hypotheek.

2. Hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering

Door gebruik te maken van een overlijdensrisicoverzekering bent u een minder groot risico voor de bank. Door die te combineren met de hypotheek zijn geldverstrekkers soms bereid een hoger bedrag uit te lenen.

Indien u gebruik maakt van een overlijdensrisicoverzekering neemt het risico dat u de hypotheek niet meer kunt betalen voor de bank af. Indien u samen met uw partner een huis koopt en een overlijdensrisicoverzekering heeft voor beiden, heeft het financieel geen consequenties als één van beide inkomens door overlijden zou wegvallen. Dat schept zekerheid voor de bank. De rente kan omlaag, waardoor de kans groter is dat u een hogere maximale hypotheek kunt afsluiten.

3. Minimale rentevaste periode

Sommige banken bieden u de mogelijkheid om een langere rentevaste periode te kiezen. Soms kunt u een hogere hypotheek afsluiten, als u kiest voor een langere rentevaste periode. Vanaf 10 jaar rentevast is het mogelijk om dergelijke voordelen te behalen. En bij een rentevaste periode van 15 jaar of van 20 jaar is de kans nog groter dat u meer kunt lenen.

Als u kiest voor een lange rentevaste periode weet de bank dat u de kosten zowel nu als in de toekomst kunt betalen, omdat het rentepercentage gelijkt blijft. Dankzij de rentevaste periode bent u bestand tegen eventuele schommelingen in de rentepercentages. Dit zorgt ook voor meer zekerheid bij de bank. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat u bij langere rentevaste periode wel een hogere rente betaalt dan bij een variabele rente. Door de rente langere tijd vast te zetten betaalt u nu iets meer dan de laagste rente die er mogelijk is, maar daar staat tegenover dat u bij rentestijgingen geen last heeft van stijgende maandlasten. In plaats daarvan blijft u gewoon hetzelfde betalen. Zekerheid voor de bank en zekerheid voor u.

4. Verbouwing meenemen in de hypotheek

Heeft u het plan om de woning te gaan verbouwen zodra u de eigenaar bent? Het is mogelijk om (een deel van) de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Zodra u een verbouwing doet aan de woning die de kwaliteit daarvan verbetert, is het mogelijk om dit mee te financieren.

Als u een verbouwing wil meefinancieren vraag de taxateur dan om alvast rekening te houden met de verbouwing die u zal gaan doen. Banken zijn dan veelal bereid om de verbouwing mee te financieren, op basis van een hogere te verwachten waarde van de woning. Uiteraard is het hierbij wel van belang dat u de verbouwing daadwerkelijk realiseert, zodat uw woning de hogere waarde krijgt en u daarvoor de financiering kunt gebruiken.

Let op: U mag maximaal 100% van de aankoopwaarde van de woning lenen. Daarom is het belangrijk dat u de verbouwing laat meenemen in het taxatierapport. Zo wordt de hogere woningwaarde vastgelegd en kunt u meer lenen.

Verduurzamen woning

Ook is er de mogelijkheid om bij een verbouwing uw huis duurzamer te maken, waardoor u vaak extra geld kan lenen bij de bank. Duurzame maatregelen zijn een grote investering, maar uiteindelijk bespaart u hier mee ook veel op uw energie-, water- en/of gasrekening. De duurzame hypotheek wordt door steeds meer hypotheekverstrekkers aangeboden.

Hier geldt, net als bij het verbouwen, dat u de extra vrijgekomen financiering wel daadwerkelijk moet besteden aan het verduurzamen van uw woning.

5. Hypotheekadvies

Wilt u nog meer tips om uw maximale hypotheek te verhogen? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Een deskundig adviseur weet precies wat er allemaal mogelijk is aan de hand van uw persoonlijke situatie. Door de verschillende aanbieders en hypotheekvormen te vergelijken kunt u de beste hypotheek vinden en de maximale hypotheek verhogen dankzij onze handige tips.

Ook als u ondernemer of ZZP’er bent kan een hypotheekadviseur u adviseren en u helpen met het verhogen van de maximale hypotheek. Het aanbod voor ondernemers varieert sterk per hypotheekverstrekker en soms is er meer mogelijk dan u vooraf dacht.

Als u al een hypotheek heeft, is het de moeite waard om de mogelijkheden tot oversluiten te bekijken, inclusief de handige tips om de maximale hypotheek te verhogen.

Samengevat

Vijf tips om de maximale hypotheek te verhogen

 • NHG-hypotheek met scherpe rente
 • Hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering
 • Minimale rentevaste periode
 • Verbouwing (verduurzaming) meenemen in de hypotheek
 • Hypotheekadvies

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?