Beoordeel deze pagina
8,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Nieuwbouwwoning

Wilt u een hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning? Dit werkt net iets anders dan bij een bestaande woning, aangezien u rekening dient te houden met enkele belangrijke factoren. U moet de woning bijvoorbeeld nog inrichten, terwijl u aan de andere kant geen last heeft van de aankoopkosten. U kunt zelf uw hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning, om na te gaan wat er mogelijk is en welke hypotheeklasten daar bruto en netto per maand bij zullen gaan horen.

Snel naar:


Hypotheek en inrichting

U kunt een hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning, maar houd er daarnaast bijvoorbeeld rekening mee dat u de woning ook nog moet inrichten. Houd geld apart voor de badkamer en bijvoorbeeld de keuken, naast de eventuele meubels die u nog aan dient te schaffen. U moet de vloer (laten) leggen en de wanden af (laten) werken, zaken waar hoge kosten mee gemoeid kunnen zijn. Financier deze zaken uit eigen middelen, of sluit een hypotheek af die hoog genoeg is, als dat tot de mogelijkheden behoort.

Bouwdepot

Ook met een huis dat u wilt verbouwen kunt u een extra hypotheek aanvragen voor de verbouwing, dit wordt ook wel de verbouwingshypotheek genoemd. Met de verbouwingshypotheek vraagt u een tweede hypotheek aan, naast uw huidige hypotheek. Ook kunt u gebruik maken van een bouwdepot waarin u het geld stort, zodat u het in termijnen tijdens de bouw of verbouwing van de woning uit kunt geven. De rente hierover wordt meestal met 1% minder vergoed door de hypotheekverstrekker.

Aanvullende financieringskosten bij hypotheek

De nieuwbouwwoning koopt u doorgaans ‘vrij op naam’, waardoor de aankoopkosten meevallen. Dit neemt niet weg dat u wel afsluitkosten voor de hypotheek dient te betalen, in de vorm van advieskosten en notariskosten voor de hypotheeklening. Houd rekening met deze kosten. Op die manier kunt u de hypotheek berekenen van een nieuwbouwwoning en nagaan wat u dient te lenen, of wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen(s).

Online hypotheek berekenen

U kunt online uw hypotheek berekenen voor een nieuwbouwwoning, waardoor u zelf na kunt gaan wat er globaal gezien mogelijk is. Ga uit van het bruto-inkomen dat u verdient en tel bij de maximale hypotheek het eigen geld op dat u in wilt zetten, of de schenking die u ontvangt. Het totaal van de financiering dient hoog genoeg te zijn om de vraagprijs te kunnen betalen. Houd tevens rekening met eventuele bouwrente, aangezien u die doorgaans tijdens de bouw van de woning al dient te betalen. U krijgt deze echter vaak weer terug van de hypotheekverstrekker maar die haalt er soms wel 1% af.

Voordelen nieuwbouwwoning

 • Er is geen achterstallig onderhoud aangezien alles nieuw is
 • Ook in de eerste jaren blijven de onderhoudskosten over het algemeen laag
 • U kunt de woning verbouwen en inrichten zoals u wilt
 • U kunt zelf beslissen over de eventuele tuin en erfafscheiding
 • Elektra, verwarming en isolatie zijn volgens de nieuwe standaard en dus vaak energiebesparend
 • Er is geen sprake van overdrachts-, makelaars, en taxatiekosten

Nadelen nieuwbouwwoning

 • U kunt niet onderhandelen over de prijs
 • Er zit meestal een lange periode tussen koop en oplevering
 • De beslissing om het huis te kopen is gebaseerd op tekeningen en schetsen van het huis
 • U hebt extra kosten vanwege de opleveringskeuring
 • Soms is er nog geen sprake van een ontwikkelde woonomgeving
 • Tuinaanleg en erfafscheiding leveren ook vaak extra kosten op
 • Er moet bouwrente betaald worden

Veelgestelde vragen

Kan ik een hypotheek nemen op een nieuwbouwwoning?

Ja het is mogelijk om de koop van een nieuwbouwwoning te financieren met een hypotheek.

Hoe werkt een bouwdepot?

Met een bouwdepot kunt u de financiering in termijnen uitgeven aan de (ver)bouw van de woning. De rente die u betaalt over de lening kunt u terug krijgen van de hypotheekverstrekker, maar meestal haalt de hypotheekverstrekker 1% van de rente af.

Welke kosten moet ik wel en niet meerekenen bij een nieuwbouwwoning?

Van aankoopkosten zoals taxatie, makelaarskosten en overdrachtsbelasting is meestal geen sprake. Wel moet u rekening houden met aansluitkosten zoals notaris- en advieskosten en de hypotheeklening.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?