Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Kopen of huren: nadelen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Denkt u na over het kopen of huren van een huis en bent u benieuwd naar de verschillende nadelen van deze situaties? Zowel kopen als huren brengt enkele nadelen met zich mee, waardoor het de moeite waard is om deze met elkaar te vergelijken. Daarnaast kunt u kijken naar de voordelen van kopen of huren, om die daar tegenover te plaatsen en een goede afweging te maken.

Nadelen van kopen

De nadelen van kopen bestaan onder andere uit de beperkte flexibiliteit, op het moment dat u wilt verhuizen. Met name wanneer de dynamiek op de woningmarkt laag is valt het niet altijd mee om uw woning vlot te verkopen. Bovendien dient u er rekening mee te houden dat de verkoopprijs relatief laag uit kan vallen, zelfs lager dan het bedrag waarvoor u de woning gekocht heeft. U loopt wat dat betreft een prijsrisico.

Daarnaast bent u met een koopwoning zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Blijkt er iets mis te zijn met de riolering, of vertoont het dak mankementen? Dat zijn dit situaties die u zelf op dient te lossen, mits er geen sprake is van een verzekeringskwestie. Dit betekent dat u relatief hoge kosten dient te maken. Het is bij het kopen van een woning daarom altijd van belang om een behoorlijke buffer achter de hand te houden, zodat u eventuele kostbare schades of problemen kunt (laten) oplossen.

Ten derde betaalt u met het kopen van een woning extra belastingen en verzekeringen. U dient immers niet alleen een inboedelverzekering af te sluiten, u moet daarnaast ook te zorgen voor een opstalverzekering. Het is geen dure verzekering, maar u dient er wel rekening mee te houden. Belastingen voor uw eigen woning bestaan bijvoorbeeld over het eigenwoningforfait, een belasting op basis van de waarde van uw woning.

Nadelen van huren

Aan de andere kant brengt ook het huren van een woning enkele nadelen met zich mee. U heeft bijvoorbeeld weinig vrijheid om veranderingen aan te brengen aan uw huis. Zou u dit toch doen? Dan is de kans groot dat u deze weer dient te herstellen op het moment dat u de huur opzegt. Bovendien bouwt u met de huurwoning geen eigendom op, u doet geen aflossingen of andere vormen van kapitaalopbouw. Dat betekent dat u alleen de huur betaalt, waar u anders dan het woongenot zowel op de korte als de lange termijn niets anders voor terugkrijgt en waar u niets mee opbouwt.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?