Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Verzilverhypotheek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

U heeft er vast wel eens van gehoord: een verzilverhypotheek. Maar wat is dat eigenlijk en wat houd het in? En kan iedereen er gebruik van maken? Op deze vraag en vele andere vragen krijgt u hier antwoord bij het lezen van dit artikel over de verzilverhypotheek.

Wat is een verzilverhypotheek?

Om een verzilverhypotheek in één zin uit te leggen: u leent een bepaalde hoeveelheid geld die u naar eigen wensen kunt besteden op basis van de overwaarde van uw woning. De hoeveelheid geld die u leent kunt u met uw hypotheekadviseur bespreken. Hierbij moet u voornamelijk rekening met de overwaarde van uw huis en uw leeftijd.

U moet namelijk 60+ zijn om een dergelijke hypotheek af te kunnen sluiten. Zoals eerder genoemd is ook de waarde van uw huis belangrijk. Hoe meer uw huis waard is, hoe groter de kans is dat u een hoger bedrag (per maand) uitgekeerd kunt krijgen. Bij deze hypotheek moet u echter wel rekening houden met het einde van het contract. Wanneer de periode van uitbetalingen beëindigd is, door het persoonlijk te eindigen of door een sterfgeval, moet het volledige bedrag dat eerder uitgekeerd was samen met de rente betaald worden. Dit kan soms een zware last zijn voor een oudere die enkel zijn pensioen heeft als inkomen, of voor nabestaanden die dit bedrag af moeten betalen.

Verzilverhypotheek

Een voorbeeld over de verzilverhypotheek

Om u een duidelijker beeld te geven wat het nou eigenlijk inhoud, zal hier een voorbeeld van een verzilverhypotheek getoond worden. Stel, uw huis is getaxeerd op €300.000 en de hypotheek is al ruime tijd afbetaald. Uw huis heeft een flinke overwaarde en uw kleinkinderen gaan bijna studeren. U wilt ze graag een extra zakcentje geven als steun tijdens het studeren. U bent zelf net 70 geworden en vind het tijd worden om iets met de overwaarde van uw huis te doen. Hier is een verzilverhypotheek de ideale oplossing. Nu kunt u kiezen om het bedrag dat u uitgekeerd wilt hebben, bijvoorbeeld €5.000, in één keer uitgekeerd wilt hebben, of elke maand een deel, bijvoorbeeld €500 per maand. Nu kunt u, wanneer u voor maandelijks uitkeren kiest, het bedrag plus de rente aan het einde van de uitkeerperiode afbetalen. Wanneer u echter eerder besluit te verhuizen of er iets anders gebeurt waardoor u permanent niet meer in uw huis woont, zal het bedrag dat u nog verschuldigd bent, in dit geval €5.000, van de opbrengst van de verkoop van het huis gehaald worden. Nu is €5.000 niet een groot bedrag om te lenen als u kijkt naar de maandelijkse uitkering. U zou hier dan namelijk, bij uitkering van €500 per maand, maar 10 maanden van kunnen doen. Daarom blijft er vaak na overlijden of verhuizen een grotere schuld over. Deze moet dan binnen 12 maanden, bijvoorbeeld met de opbrengst van het huis, betaald worden.

Welke hypotheekverstrekkers hebben een verzilverhypotheek?

Wanneer u besloten heeft om een verzilverhypotheek af te sluiten, kunt u bij enkele hypotheekverstrekkers terecht. Neem bijvoorbeeld Florius, SNS Bank en ING Bank. Bij het afsluiten van uw overwaarde hypotheek wordt er gekeken naar de waarde van uw huis. Wanneer dit niet bekend is, of u denkt dat deze in de loop van jaren veranderd is, kunt u dit opnieuw laten taxeren. Dit kan vaak bij dezelfde hypotheekverstrekkers als waar u de hypotheek afsluit. Ook wordt er vaak gekeken naar uw leeftijd, vaak kunt u pas vanaf 60 jaar een dergelijke hypotheek afsluiten.

Verzilverhypotheek afsluiten

Mocht u nou een verzilverhypotheek willen afsluiten of nog vragen hebben, kunt u bij onder andere de genoemde hypotheekverstrekkers terecht. Perfect om een extra bedrag in handen te hebben als gepensioneerde.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?