Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek voor vakantiewoning

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Hypotheek vakantiewoning

Een hypotheek voor een vakantiewoning is bij een beperkt aantal kredietverstrekkers beschikbaar. Het is wel zo dat de hypotheekverstrekkers vaak niet het volledige aankoopbedrag financieren. Of dat er extra voorwaarden van toepassing zijn. Een recreatiewoning dient doorgaans niet als hoofdverblijf en is in dat opzicht minder courant. Het is belangrijk dat u er rekening mee houdt om zelf eigen middelen in te brengen. De voorwaarden die banken stellen, verschillen bovendien. Daarom is het handig om een goede vergelijking te maken en vervolgens een tweede hypotheek af te sluiten voor de vakantiewoning.

Voorwaarden financiering recreatiewoning

Er zijn meerdere voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek voor een vakantiewoning. Het gaat onder meer om eisen aan de recreatiewoning. Deze moet bijvoorbeeld niet verplaatsbaar zijn en van steen of beton zijn. Vaak geldt ook de voorwaarde dat de recreatiewoning niet voor permanente bewoning geschikt is. Of dat verhuur niet toegestaan is. Er is verder sprake van een maximale looptijd van de hypotheek van 25 jaar. Daarnaast moet de tweede woning op eigen grond staan of dient erfpacht van toepassing te zijn. Een andere voorwaarde is dat het vakantiehuis voorzien moet zijn van sanitair en op de reguliere leidingen aangesloten moet zijn. Bijvoorbeeld op elektra en water.

Hypotheek voor vakantiewoning

Eigen middelen inbrengen

Doorgaans betreft de financiering van een vakantiehuis maximaal 70% tot 80% van de waarde van de vakantiewoning. Of het is alleen maar mogelijk om een hypotheek te nemen ter hoogte van maximaal de executiewaarde. Voor deze voorwaarden geldt eveneens dat er tussen de banken en hypotheekverstrekkers verschillen zijn. Het inbrengen van eigen middelen is dus nodig om een vakantiehuis te financieren.

Fiscale regels voor tweede woning

Het is belangrijk dat u rekening houdt met de fiscale regels die van toepassing zijn. Bij het afsluiten van een hypotheek voor een vakantiewoning gelden namelijk andere fiscale regels. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de rente van de hypothecaire lening van het vakantiehuis in aftrek te brengen. De Belastingdienst bepaalt dat een tweede woning vermogen is. Dat heeft tot gevolg dat er sprake is van vermogen in Box 3. De daarmee gepaard gaande schuld valt echter eveneens in Box 3. Het hypotheekbedrag is dus aftrekbaar van het vermogen, maar de rente niet. De kosten voor het onderhoud van de tweede woning zijn evenmin aftrekbaar voor de belasting.

Keuze uit hypotheken

Het is uiteraard mogelijk om bij een hypotheek voor een vakantiewoning uit verschillende hypotheekvormen een keuze te maken. Bijvoorbeeld voor een hypothecaire lening met een annuïtaire aflossing. Of voor een leenvorm met een lineaire aflossing. Deze hypotheekvormen zijn het vaakst beschikbaar voor de financiering van een vakantiehuis. Daarbij is er nog sprake van de keuze tussen de rentevorm. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor extra zekerheid te kiezen. In dat geval is het handig als u voor een vaste rente kiest. De rente staat dan vast gedurende de gekozen rentevaste periode. Bij een variabele rente profiteert u in het begin in ieder geval van een extra lage rente. Er is echter geen garantie dat de variabele rente ook in de toekomst laag blijft. Deze rentevorm biedt u dus minder zekerheid dan de vaste rente.

Nieuwe of bestaande recreatiewoning

Het is zowel mogelijk om voor een bestaande recreatiewoning als een nieuw te bouwen vakantiehuis een hypothecair krediet te nemen. Dat betekent dat er in de praktijk voor u dus allerlei mogelijkheden zijn om uw droomwoning te realiseren. Bijvoorbeeld op een recreatiepark in het bos of nabij het strand. Wilt u een tweede woning kopen in het buitenland? Dan zijn er eveneens meerdere mogelijkheden voor de financiering daarvan. Bijvoorbeeld in de vorm van een buitenlandhypotheek. Hier zijn mogelijk weer andere voorwaarden aan verbonden. Als u op zoek bent naar de ideale vakantiewoning financiering is het verstandig als u advies vraagt.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?