Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Verhuurhypotheek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Heeft u een bovenmodaal inkomen? Overweegt u een investering, maar twijfelt u waarin? Een huis kopen om te verhuren kan dan wel iets voor u zijn. Om financieel onafhankelijk te worden. Voor uw eigen pensioenvoorziening, of voor uw studerende kinderen. Of allebei. U kunt ook als kind een woning voor uw ouders kopen en deze aan hen terug verhuren. Op deze manier kunnen uw ouders bijvoorbeeld de overwaarde in hun woning benutten voor hun oude dag. Waar u ook naar op zoek bent, de verhuurhypotheek kan een oplossing bieden.

Wat is een verhuurhypotheek nu eigenlijk?

Een verhuurhypotheek is een geldlening voor de aankoop van een woning om te verhuren. Een huis als belegging, een mooie manier van investeren in iets tastbaars. Met een verhuurhypotheek heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien liggen de rentes doorgaans hoger dan eigenwoning-hypotheken. Daartegenover staat dat u huurinkomsten ontvangt, en deze meestal onbelast zijn.

Rekenvoorbeeld:

Koopsom € 200.000
Hypotheek (80%) € 160.000
Inbreng eigen geld € 50.000
Reservering € 2.400
huuropbrengsten € 12.000
Jaarlijks rendement € 2.300

Waar u aan moet denken?

U kunt niet het volledige bedrag voor de woning lenen. Dat betekent dat u eigen geld in zal moeten brengen. Het verschilt per geldverstrekker hoeveel u maximaal kan lenen. De meeste geldverstrekkers financieren tot 80% van de woningwaarde. Bij Dynamic kunt u 90% van de marktwaarde lenen. De marktwaarde is anders dan bij eigen woningen, deze wordt namelijk berekend in ‘verhuurde staat’. Sommige geldverstrekkers hanteren een minimale en maximale lening. Er geldt een hogere rente bij een verhuurhypotheek dan wanneer u een hypotheek afsluit voor uw eigen woning. Het maakt niet uit of u in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning wilt investeren, bijvoorbeeld voor een verbouwingshypotheek, beide komen in aanmerking voor financiering.

De voorwaarden

Er gelden standaard hypotheekvoorwaarden bij het afsluiten van een hypotheek. Denk aan een looptijd van 30 jaar waarin de hypotheek wordt afgelost. Ook kunnen benodigde verbouwingen vaak meegefinancierd worden.

Bij een verhuurhypotheek komen daar nog extra voorwaarden bij. Dit zijn enkele belangrijke voorwaarden waar u aan kunt denken:

  • Wordt alleen verstrekt aan consumenten (dus geen professionele beleggers)
  • Is alleen bestemd voor woningen met permanente bewoning (dus geen vakantiehuis)
  • U kunt ieder jaar 10 % van de totaalsom boetevrij aflossen
  • Bij verkoop hoeft u geen boete te betalen over de hypotheek
  • U mag maximaal 4 woningen verhuren

De risico’s

mee. Het kan zijn dat de huurinkomsten tegenvallen, en uw lasten hoger uitvallen dan het rendement. Ook kan het zijn dat er onverwachts groot onderhoud nodig is, waardoor de kosten hoger uitvallen dan dat u in eerste instantie had begroot. Ook dat heeft negatieve invloed op het rendement. Het kan ook zijn dat de huizenmarkt instort, en de waarde van de woning keldert. Als u de woning in die periode wilt verkopen, kan dat met een restschuld zijn.

Daarom is het van belang dat u voldoende inkomen heeft om eventuele tegenslagen op te kunnen vangen. Als u financieel afhankelijk bent van de huurinkomsten, is het misschien niet de juiste keuze.

wat is een verhuurhypotheek

Waar rekening mee te houden bij een verhuurhypotheek

Huurders zijn in Nederland goed beschermd. U moet daarom rekening houden bij een verhuurhypotheek met dit recht op huurbescherming. Zelfs wanneer u een mondelinge afspraak maakt met de huurder, heeft de huurder nog recht op deze bescherming. U kunt niet zomaar een huurcontract beëindigen.

Als de verhuurwoning in box 3 valt, zijn de huurinkomsten onbelast. In sommige gevallen kunnen de huurinkomsten echter in box 1 vallen. Dit heeft weer gevolgen voor de inkomstenbelasting. Zeker wanneer het de eerste keer is dat u gaat investeren in een woning om te verhuren is het verstandig u goed voor te bereiden en u te laten adviseren. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Als eigenaar van de woning bent u verantwoordelijk voor groot onderhoud. Hier moet u dus een deel van de inkomsten voor reserveren. Het verhuren van een woning eist een zekere betrokkenheid. Bent u bereid deze betrokkenheid te tonen? Dan is het kopen van een woning om te verhuren misschien wel iets voor u!

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?