Beoordeel deze pagina
8,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Verhuurhypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 17 september 2019

Denkt u erover een tweede huis voor verhuur te kopen als investering? Er zijn meerdere redenen om dit te doen: om financieel onafhankelijk te worden, voor uw eigen pensioenvoorziening of voor uw studerende kinderen. U kunt ook als kind een woning voor uw ouders kopen en deze aan hen terug verhuren. Op deze manier kunnen uw ouders bijvoorbeeld de overwaarde in hun woning benutten voor hun oude dag. Waar u ook naar op zoek bent, de verhuurhypotheek kan een oplossing bieden.

Snel naar:


Wat is een verhuurhypotheek nu eigenlijk?

Een verhuurhypotheek is een geldlening voor de aankoop van een woning om te verhuren. Een huis als belegging, een mooie manier van investeren in iets tastbaars. Met een verhuurhypotheek heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien liggen de rentes doorgaans hoger dan bij de eigenwoning-hypotheken. Daartegenover staat dat u huurinkomsten ontvangt en deze zijn meestal onbelast.

Rekenvoorbeeld:

Koopsom Incl. aankoopkosten € 200.000
Hypotheek (80%) € 160.000
Inbreng eigen geld € 40.000
Huuropbrengsten € 12.000
Reservering € 2.400
Hypohteeklasten € 2.300

Hoeveel is een verhuurhypotheek?

U kunt niet het volledige bedrag voor de woning lenen. Dat betekent dat u eigen geld in zal moeten brengen. Het verschilt per geldverstrekker hoeveel u maximaal kunt lenen. De meeste geldverstrekkers financieren tot 70% van de woningwaarde. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om tot 90% van de marktwaarde te lenen. De marktwaarde is anders dan bij eigen woningen, deze wordt namelijk berekend in ‘verhuurde staat’.

Sommige geldverstrekkers hanteren een minimale en een maximale lening. Er geldt een hogere rente bij een verhuurhypotheek dan wanneer u een hypotheek afsluit voor uw eigen woning. Het kan echter zijn dat de waarde van het huis stijgt, wat een indirect rendement betekent. Het maakt niet uit of u in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning wilt investeren, bijvoorbeeld voor een Verbouwingshypotheek. Beide komen in aanmerking voor financiering.

De voorwaarden voor een verhuurhypotheek

Er gelden standaard hypotheekvoorwaarden bij het afsluiten van een hypotheek. Denk aan een looptijd van 30 jaar waarin de hypotheek wordt afgelost. Ook kunnen benodigde verbouwingen vaak worden meegefinancierd.

Er komen voor een verhuurhypotheek nog extra voorwaarden bij. Dit zijn enkele belangrijke voorwaarden waar u aan kunt denken:

  • De verhuurhypotheek wordt alleen verstrekt aan consumenten (dus niet aan professionele beleggers).
  • De verhuurhypotheek is alleen bestemd voor woningen met permanente bewoning (dus geen vakantiehuis, kamerverhuur of onderhuur).
  • Bij de meeste verstrekkers kunt u ieder jaar 10% van de totaalsom boetevrij aflossen.
  • Bij verkoop betaalt u vaak geen boete over de hypotheek.
  • Het is meestal mogelijk om maximaal vijf woningen te verhuren.
  • Vaak moet de hypotheek ook tijdens de looptijd worden afgelost, maar de voorwaarden hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker.

De risico’s van een verhuurhypotheek

Het kan zijn dat de huurinkomsten tegenvallen en uw lasten hoger uitvallen dan het rendement. Ook kan het zijn dat er onverwachts groot onderhoud nodig is, waardoor de kosten hoger uitvallen dan wat u in eerste instantie had begroot. Ook dat heeft negatieve invloed op het rendement. Het kan zijn dat de huizenmarkt instort en de waarde van de woning keldert. Als u de woning in die periode wilt verkopen, kan u een restschuld overhouden.

Daarom is het van belang dat u voldoende inkomen of een buffer heeft om eventuele tegenslagen op te kunnen vangen. Als u financieel afhankelijk bent van de huurinkomsten is het misschien niet de juiste keuze.

Waar rekening mee te houden bij een verhuurhypotheek

Huurders zijn in Nederland goed beschermd. U moet daarom bij een verhuurhypotheek rekening houden met dit recht op huurbescherming. Zelfs wanneer u een mondelinge afspraak maakt met de huurder, heeft de huurder nog recht op deze bescherming. U kunt niet zomaar een huurcontract beëindigen.

Als de verhuurwoning in box 3 valt, zijn de huurinkomsten onbelast. In sommige gevallen kunnen de huurinkomsten echter in box 1 vallen. Dit heeft weer gevolgen voor de inkomstenbelasting. Zeker als het de eerste keer is dat u gaat investeren in een woning om te verhuren is het verstandig u goed voor te bereiden en u te laten adviseren. Zo weet u zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Als eigenaar van de woning bent u verantwoordelijk voor groot onderhoud. Hier moet u dus een deel van de inkomsten voor reserveren. Het verhuren van een woning eist een zekere betrokkenheid. Bent u bereid deze betrokkenheid te tonen? Dan is het kopen van een woning om te verhuren misschien wel iets voor u.

Om het risico in te perken bij het investeren in een woning voor verhuur is het van belang dat u zich goed laat informeren over de mogelijkheden. Vraag daarom nu een adviesgesprek aan!

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?