Beoordeel deze pagina
9,1/10 (15)
Bedankt voor uw beoordeling

5 tips om de maandlasten van de hypotheek te verlagen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

De maandlasten van de hypotheek verlagen en daarvoor op zoek naar handige tips? We zetten er een aantal op een rij. Die ervoor zorgen dat de kosten per maand omlaag kunnen, terwijl u wel gewoon in dezelfde woning kunt blijven wonen. Benieuwd of u kunt besparen met oversluiten? Doe de berekening!

1. Oversluiten naar NHG

Heeft u een hypotheek kleiner dan de gemiddelde woningwaarde in Nederland? En maakt u nog geen gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie? Het is mogelijk om de hypotheek over te sluiten naar een NHG-hypotheek. Het grote voordeel daarvan is dat u profiteert van dekking door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Dat fonds garandeert dan de hypotheeksom, zodat u zich bij scheiding of werkloosheid geen zorgen hoeft te maken over de financiële afwikkeling van de hypotheek. Dat biedt zowel u als de bank meer zekerheid, waardoor u er vanuit kunt gaan dat de rente daalt. Het is daardoor een van de tips om de maandlasten van de hypotheek te verlagen, zonder dat u hoeft te verhuizen of u een grote aflossing hoeft te doen.

Let op: houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Het gaat om 1 procent van de hypotheeksom voor de woning.

2. Woekerpolis afkopen en extra aflossen

Heeft u een woekerpolis? Dan is het de moeite waard om die zo snel mogelijk af te kopen. Er is de laatste tijd sprake van relatief veel beweging bij de banken en verzekeraars. Zij bieden mogelijkheden om de polissen af te kopen, zodat u daar geen kosten meer voor maakt. Bijkomend voordeel is dat u tegelijkertijd de kans krijgt om bedragen te gaan aflossen op de hypotheek.

Het is een relatief dure manier om de maandlasten van de hypotheek te verlagen met onze tips. Dat neemt niet weg dat u er hiermee voor nu en in de toekomst voor kunt zorgen dat u de kosten aanzienlijk kunt drukken. Het is op die manier zeer de moeite waard om de hypotheek aan te pakken. Vanwege de complexe structuur van veel woekerpolissen verdient het een aanbeveling om gebruik te maken van een onafhankelijke adviseur. Die kan met u meekijken en ervoor zorgen dat u daar op de juiste manier mee omgaat.

3. Rentemiddeling: maandlasten verlagen zonder boeterente

Wilt u wel graag de maandlasten van de hypotheek verlagen, maar geen grote aflossing doen of andere hoge kosten maken? Dan is het de moeite waard om goed te kijken naar de mogelijkheid tot rentemiddeling. Alle (grote) banken bieden die mogelijkheid aan. U heeft daarmee de kans om te profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment, ten opzichte van de hoge rente die u wellicht nog betaalt. Gaat het bij u bijvoorbeeld nog om 5 of 6 procent per jaar? Met rentemiddeling is het mogelijk om daar 2 tot 3 procent per jaar van te maken. Dat betekent dat de maandlasten aanzienlijk dalen, zonder dat u daar op voorhand een hoge boete voor betaalt.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat de bank de boeterente wel berekent, maar die verspreid over de nieuwe rentevaste periode. U gebruikt de komende jaren als het ware om de boete te betalen, waardoor u daar nu geen rekening mee hoeft te houden. Desalniettemin kunnen de hypotheeklasten flink dalen, zodat u een stuk goedkoper uit bent. Opnieuw is het verstandig om af te spreken met een hypotheekadviseur, die u kan aangeven wat de mogelijkheden zijn tot rentemiddeling en hoe u daar op een voordelige manier gebruik van kunt maken.

4. Hogere waarde van de woning doorgeven

Stijgt de woning in waarde of is dat de afgelopen jaren het geval geweest? Indien u geen NHG-hypotheek heeft bestaat de kans dat u op basis daarvan de maandlasten kunt verlagen. Zonder boeterente en zonder andere uitgaven, puur op basis van de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheekschuld die er open staat.

Dat heeft te maken met de rente-opslag die veel banken berekenen, op het moment dat de ze hypotheekrente vaststellen. Financiert u bijvoorbeeld 90% van de waarde van de woning? Dan betaalt u daarvoor een relatief hoge opslag. Op die manier berekent de bank extra kosten voor het relatief hoge risico. Stijgt de waarde van de woning, terwijl u aflossingen deed op de hypotheek? Dan is de verhouding tussen de financiering en de waarde van de woning wellicht anders geworden. Gaat het nu nog om 80% van de waarde? Dan betaalt u een lagere rente-opslag.

Tip: u kunt de WOZ-waarde gebruiken of een taxatie laten uitvoeren om de waarde van de woning vast te laten stellen.

Houd er rekening mee dat niet alle banken de mogelijkheid bieden om de rente-opslag tijdens de rentevaste periode (of zelfs tijdens de hypotheek) te wijzigen. De Vereniging Eigen Huis maakt zich daar hard voor, maar vraag uw bank naar de voorwaarden die er gelden.

5. Andere overlijdensrisicoverzekering

Tenslotte is het met het oog op lagere maandlasten voor de hypotheek de moeite waard om goed te kijken naar de overlijdensrisicoverzekering. Banken laten het soms overkomen alsof u verplicht bent die bij hen af te sluiten. Dat is niet het geval, u heeft de mogelijkheid om de polis bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar u kiest voor de hypotheek. Veel banken stellen namelijk alleen verplicht dat u daar gebruik van maakt, zonder dat ze verplicht stellen dat dit bij dezelfde bank moet gebeuren.

Het kan de moeite waard zijn om van verzekeraar te wisselen. In een aantal gevallen is de polis van de hypotheekverstrekker relatief duur. Door over te stappen naar een andere verzekeraar lukt het soms om een tientje of meer te besparen, terwijl de dekking hetzelfde blijft.

Vraag een onafhankelijke hypotheekadviseur naar de mogelijkheden om de maandlasten te verlagen, aan de hand van een aantal handige tips. Voor een goedkope hypotheek, zonder dat u hoeft te verhuizen. En in een paar gevallen zelfs zonder dat u daarvoor een aflossing of andere uitgaven hoeft te doen, zodat u daar op een voordelige manier voor kunt kiezen.

Samengevat

De 5 tips om de maandlasten van de hypotheek te verlagen

  • Oversluiten naar NHG
  • Woekerpolis afkopen en extra aflossen
  • Rentemiddeling: maandlasten verlagen zonder boeterente
  • Hogere waarde van de woning doorgeven
  • Andere overlijdensrisicoverzekering

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?