5 tips om de maandlasten van de hypotheek te verlagen

Tips & vragen

Wil je de maandlasten van de hypotheek verlagen en ben je daarvoor op zoek naar handige tips? We zetten er een aantal op een rij die ervoor zorgen dat de kosten per maand omlaag kunnen. Lees gauw verder om te zien welke tips wij voor lagere hypotheeklasten hebben.

1. Oversluiten naar NHG

Heeft je een huis met een woningwaarde die lager is dan de gemiddelde woningwaarde in Nederland? En maak je nog geen gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie? Dan is het mogelijk om de hypotheek over te sluiten naar een NHG-hypotheek. Het grote voordeel daarvan is dat als je de maandlasten niet kunt opbrengen en je de woning moet verkopen met verlies, de restschuld gegarandeerd wordt betaald. Dat biedt zowel jou als de bank meer zekerheid, waardoor je er vanuit kunt gaan dat de rente daalt. Het is daardoor een van de tips om de maandlasten van de hypotheek te verlagen, zonder dat je hoeft te verhuizen of een grote aflossing hoeft te doen.

Let op: Houd er rekening mee dat je kosten betaalt voor de Nationale Hypotheek Garantie. In 2020 is dit 0,7% van de hypotheeksom voor de woning.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Woekerpolis afkopen en extra aflossen

Heb je een woekerpolis? Dan is het de moeite waard om die zo snel mogelijk af te kopen. Er is de laatste tijd sprake van relatief veel beweging bij de banken en verzekeraars. Zij bieden mogelijkheden om de polissen af te kopen, zodat je daar geen kosten meer voor maakt. Bijkomend voordeel is dat je tegelijkertijd de kans krijgt om bedragen te gaan aflossen op de hypotheek.

Het is een relatief dure manier om de maandlasten van de hypotheek te verlagen. Dat neemt niet weg dat je hiermee nu en in de toekomst ervoor kunt zorgen dat je de kosten aanzienlijk kunt drukken. Het is op die manier zeer de moeite waard om de hypotheek aan te pakken.

Let op: Vanwege de complexe structuur van veel woekerpolissen verdient het een aanbeveling om gebruik te maken van een onafhankelijke adviseur. Die kan met je meekijken en ervoor zorgen dat je daar op de juiste manier mee omgaat.

verlagen van de maandlasten van een hypotheek

3. Rentemiddeling: maandlasten verlagen zonder boeterente

Wil je wel graag de maandlasten van de hypotheek verlagen, maar geen grote aflossing doen of andere hoge kosten maken? Dan is het de moeite waard om goed te kijken naar de mogelijkheid tot rentemiddeling. Sommige banken bieden deze mogelijkheid aan. Je hebt daarmee de kans om te profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment, ten opzichte van de hoge rente die je wellicht nog betaalt. Gaat het bij jou bijvoorbeeld nog om 5 of 6 procent per jaar? Met rentemiddeling is het mogelijk om daar 2 tot 3 procent per jaar van te maken. Dat betekent dat de maandlasten aanzienlijk dalen, zonder dat je daar op voorhand een hoge boete voor betaalt.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat de bank de boeterente wel berekent, maar die verspreidt over de nieuwe rentevaste periode. Je gebruikt de komende jaren als het ware om de boete te betalen, waardoor je daar nu geen rekening mee hoeft te houden. Desalniettemin kunnen de hypotheeklasten flink dalen, zodat je een stuk goedkoper uit bent. Opnieuw is het verstandig om af te spreken met een hypotheekadviseur, die je kan vertellen wat de mogelijkheden zijn voor rentemiddeling en hoe je daar op een voordelige manier gebruik van kunt maken. Soms is het namelijk het geval dat oversluiten of het opbreken van de rentevaste periode met een boetrente uiteindelijk meer voordeel oplevert dan de winst van de nieuwe lage rente.

4. Hogere waarde van de woning doorgeven

Stijgt de woning in waarde of is dat de afgelopen jaren het geval geweest? Indien je geen NHG-hypotheek hebt, bestaat de kans dat je op basis van de gestegen woonwaarde de maandlasten kunt verlagen. Zonder boeterente en zonder andere uitgaven, puur op basis van de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheekschuld die er open staat.

Dat heeft te maken met de renteopslag die veel banken berekenen op het moment dat ze de hypotheekrente vaststellen. Financier je bijvoorbeeld 90% van de waarde van de woning? Dan betaal je daarvoor een relatief hoge opslag. Op die manier berekent de bank extra kosten voor het relatief hoge risico. Stijgt de waarde van de woning, terwijl je aflossingen deed op de hypotheek? Dan is de verhouding tussen de financiering en de waarde van de woning wellicht anders geworden. Gaat het nu nog om 80% van de waarde? Dan betaal je een lagere renteopslag.

Je kunt de WOZ-waarde gebruiken of een taxatie laten uitvoeren om de waarde van de woning vast te laten stellen.

Let op: Houd er rekening mee dat niet alle banken de mogelijkheid bieden om de renteopslag tijdens de rentevaste periode (of zelfs tijdens de hypotheek) te wijzigen. De Vereniging Eigen Huis maakt zich daar hard voor, vraag je bank naar de voorwaarden die er gelden.

5. Andere overlijdensrisicoverzekering

Tenslotte is het met het oog op lagere maandlasten voor de hypotheek de moeite waard om goed te kijken naar de overlijdensrisicoverzekering. Banken laten het soms overkomen alsof je verplicht bent die bij hen af te sluiten. Dat is niet het geval, je hebt de mogelijkheid om de polis bij een andere verzekeraar af te sluiten. Veel banken stellen namelijk alleen verplicht dat je daar gebruik van maakt, zonder dat ze verplicht stellen dat dit bij dezelfde bank moet gebeuren.

Het kan de moeite waard zijn om van verzekeraar te wisselen. In een aantal gevallen is de polis van de hypotheekverstrekker relatief duur. Door over te stappen naar een andere verzekeraar lukt het soms om een tientje of meer te besparen, terwijl de dekking hetzelfde blijft.

Besparen hypotheek

Vraag een adviesgesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur om te kijken wat er mogelijk is aan de hand van een aantal handige tips. Zo kun je profiteren van een goedkope hypotheek, zonder dat je hoeft te verhuizen en in sommige gevallen zelfs zonder dat je daarvoor een aflossing of andere uitgaven hoeft te doen.

6. Samenvatting

De 5 tips om de maandlasten van de hypotheek te verlagen

  • Oversluiten naar NHG
  • Woekerpolis afkopen en extra aflossen
  • Rentemiddeling: maandlasten verlagen zonder boeterente
  • Hogere waarde van de woning doorgeven
  • Andere overlijdensrisicoverzekering

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee