Koopstart - Kopen met korting

Tips & vragen

Een woning kopen met Koopstart betekent dat u korting krijgt op de marktwaarde. Deze regeling is ontworpen zodat mensen met lagere inkomens toch een huis kunnen kopen. U krijgt met deze fikse korting veel meer mogelijkheden. De koopstart wordt aangeboden door een woningcorporatie of projectontwikkelaar. De korting die u ontvangt bij aankoop moet worden terugbetaald als u het huis weer verkoopt. De waardestijging of -daling die misschien in de tussentijd heeft plaatsgevonden wordt verdeeld tussen u en de woningcorporatie of projectontwikkelaar.

1. Wie komt in aanmerking voor koopstart?

Kopen met korting of koopstart is bedoeld voor mensen met een laag inkomen om te zorgen dat zij toch een huis kunnen kopen. Door de koopstart is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten of te profiteren van lagere maandlasten. Of u in aanmerking komt voor koopstart is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Bij de nieuwbouwwoningen is het toetsen van inkomen en vermogen echter niet verplicht. Deze regeling wordt aangeboden door enkele woningcorporaties in Nederland, de beschikbaarheid van deze regeling is verschillend per woningcorporatie. Lees hier meer over andere regelingen en subsidies voor het verkrijgen van korting op een koopwoning.

Een andere manier om korting te krijgen op een koopwoning is het kopen van een sociale koopwoning.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

2. Hoogte van koperskorting

De korting die u ontvangt bij aankoop van uw woning is afhankelijk van de taxatie van de marktwaarde van uw huis. De corporatie of ontwikkelaar bepaalt hoe hoog de korting is maar het moet minstens 10% van de koopsom bedragen en kan oplopen tot maximaal 25% korting. De terugbetaling van de korting bij verkoop van de woning wordt vastgelegd via erfpacht. In de erfpachtbepalingen in de Koopovereenkomst wordt bepaalt hoe de afbetaling van de korting en de verdeling van de waardestijging of -daling in zijn werk gaat.

woning kopen met koopstart

3. Koopstart en koopgarant

Een regeling die vergelijkbaar is met koopstart of kopen met korting is Koopgarant. Hierbij ontvangt u een korting op de koopsom en verdeelt u eveneens de waardeontwikkeling van de woning. Dit wordt bij verkoop van de woning berekend en afbetaald. Het verschil tussen de twee regelingen is dat er bij koopgarant sprake is van terugkoopgarantie. Dit houdt in dat de woningcorporatie of projectontwikkelaar die u de woning heeft verkocht het huis ook weer van u terugkoopt op het moment dat u wilt verhuizen. U bent dus altijd verzekerd van een koper. Deze terugkoopgarantie is geen onderdeel van koopstart of kopen met korting.

4. Kenmerken van koopstart

De belangrijkste kenmerken van kopen met Koopstart:

 • U ontvangt een korting op de koopsom oplopend tot 25%.
 • U wordt wel 100% eigenaar het is dus uw huis en u profiteert van alle fiscale voordelen.
 • U kunt een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie.
 • U kunt het huis later gewoon vrij op de markt verkopen.
 • Bij verkoop vindt er een verrekening plaats van de korting en de eventuele waardestijging of waardedaling.
 • De regeling is afhankelijk van het inkomen op het moment van het kopen van een huis.

5. Veelgestelde vragen

Wat is kopen met koopstart?

Met koopstart krijgt u korting op de koopsom bij aankoop van een huis. De korting moet worden terugbetaald bij verkoop van de woning en dan wordt ook de waardeontwikkeling verdeel tussen u en de woningcorporatie of projectontwikkelaar van wie u het huis heeft gekocht en de korting heeft gekregen.

Kom ik in aanmerking voor koopstart?

U komt in aanmerking voor koopstart bij een bepaald inkomen. Dit geldt echter niet voor nieuwbouwwoningen, hiervoor is het niet verplicht om het inkomen te toetsen.

Hoe hoog is de koperskorting?

De korting is minimaal 10% en maximaal 25% en is afhankelijk van de getaxeerde marktwaarde van de woning.

Wat is het verschil tussen koopstart en koopgarant?

Het enige verschil tussen koopgarant en koopstart is de terugkoopgarantie die geldt bij koopgarant waarbij de corporatie of ontwikkelaar verplicht is de woning terug te kopen op het moment dat u wilt verhuizen.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee